Naše červená vína jsou světová

  • Za gustem

Červené víno patří stejně jako víno bílé k létu. Přestože je mezi veřejností červené víno známé jako nápoj pro podzim a zimu, nebojte se vyzkoušet některá z lehčích červených vín i v létě.

Zkuste třeba Zweigeltrebe k odpolednímu posezení s přáteli. Ještě než se pustíte do ochutnávky vína, seznamte se s červenými víny. V našich červených vínech se snoubí temperament a vášeň s klidem a pohodou. Nejsou prvoplánově líbivá, žádají si od nás větší péči a ochotu naslouchat jejich řeči. Pokud jim porozumíme, odmění nás nevšedním zážitkem.

ÚRODA Z ČESKÝCH VINIC

Červená vína se vyrábějí z hroznů modrých odrůd révy vinné. Ihned po sklizni hroznů dochází k oddělení stopky od bobulí. V odborné terminologii se tomu říká odzrnění. Konečný produkt odzrnění, vinný mošt s narušenými bobulemi, se nazývá rmut, který následně kvasí po dobu 5–30 dní. Během tohoto období zároveň probíhá macerace, kdy se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Poté se rmut lisuje. Konečným procesem výroby vína je školení. Pod tímto pojmem se rozumí proces manipulace s vínem od dokvašení až po přípravu k lahvování. Jde například o stáčení, při němž se oddělí víno od usazených kvasnic.

cervene-vino-2_clanek_cervenec.jpg

Photo by Kelsey Knight on Unsplash

Čiřením, jež následuje, se rozumí odstranění bílkovin a dalších nežádoucích látek. Významnou částí školení je také filtrace. Školení má velký vliv na charakter vína a vyžaduje pečlivého a odborně znalého sklepmistra. Základním předpokladem dobrého uchování vína jsou správná teplota, vzdušná vlhkost a nepřítomnost světla. Lehká červená vína je dobré pít jako mladá, maximálně do 2–3 let. Červená vína, která např. zrála v barikových sudech či sudech obecně, je dobré nechat zrát několik let.

Správná teplota pro konzumaci je pro lehká červená vína 13–15 °C a pro těžší červená se doporučuje mezi 16–18 °C. Před vlastním servírováním je vhodné provést dekantaci, při které se víno přelije do karafy, a dojde tak k provzdušnění a harmonizaci vína.

Na život jako víno!

Vinari_Leto_2021_2000x800_Billa.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte