4 nejčastější mýty o pečivu, kterým možná věříte i vy

  • Jak na to?

Možná i vy v poslední době uvažujete o změně životního stylu a cestách, které vás za lepším a také zdravějším „já“ dovedou. 

Možná právě proto vám na mysl přišlo vyřazení pečiva z jídelníčku. Je docela možné, že k tomu přispívá i mocná mediální “masáž”, která mluví o jeho nevhodnosti a která se na nás valí ze všech stran. Pečivo je spolu s lepkem (a obecně i sacharidy), tuky či cholesterolem pranýřováno kvůli různým zdravotním problémům. Také se dává do souvislosti s kily navíc.

Je opravdu takovým problémem a měli bychom se snažit ho omezit nebo se ho snad vzdát úplně? Na to se společně podíváme v dnešním článku. Odpovíme si také na další otázky, které se pečiva týkají a dosud jste na ně nebyli schopni nalézt odpověď.

1. Pokud chci zhubnout, pečivo musím z jídelníčku vyřadit

Můžete si být jistí faktem, že samotnou podstatou hubnutí je kalorický deficit. Co to znamená? Pokud chcete shodit nějaké to kilo, vydané energie musí být více než té přijaté. 

V této rovnici zároveň neexistují žádné potraviny, po kterých se přibírá nebo hubne. Vše je o jejich množství v jídelníčku.

Ani pro pečivo neplatí žádné výjimky. Takže i v době, kdy se snažíte hubnout, pečivo svoje místo v jídelníčku má. Ulevilo se vám?

Určitě je ale na místě jej vybírat s rozumem. Žitný nebo celozrnný chléb bude lepší volbou než obyčejný bílý rohlík. Proč? Ne že by snad tyto druhy měly méně energie. Obsahují ale více živin, jako jsou minerální látky, vitaminy a vláknina. Proto i déle zasytí, což se zvlášť při hubnutí hodí.

2. Pečivo ze zmrazeného polotovaru je vždy špatnou volbou

Taková nabídka pečiva musí být viditelně označena názvem „ze zmrazeného polotovaru“ nebo „rozmrazeno.“

Pro obchodní řetězce je to velmi praktické řešení: zákazníkům lze nabídnout „čerstvé“ pečivo prakticky kdykoliv.

Na první pohled takové pečivo vypadá stejně lákavě: mnohem rychleji ale tvrdne a má kratší trvanlivost oproti např. “čerstvému” chlebu, který při vhodném skladování vydrží i několik dní.

Tyto vlastnosti se ale dají vylepšit: např. pomocí emulgátorů, kterým běžně říkáme „éčka“. Přidává se také malé množství tuku, díky kterému pečivo tak rychle netvrdne. Nutričně se ale takové pečivo nijak neliší. Volba je tedy na vašich preferencích a zvážení.

3. Pečivo bez lepku je lepší možností pro všechny

Určitě jste se někdy setkali s výrokem, že lepek škodí nám všem bez rozdílu. Což by znamenalo, že jídelníček bez lepku by měli mít všichni, ačkoliv jim lepek žádné problémy nezpůsobuje. Je tomu tak?

Pravdou však je, že pokud netrpíte nějakou z forem nesnášenlivostí lepku, nemáte žádný racionální důvod takto jíst. Pro zdravého člověka bezlepkové pečivo nebo snad rovnou celý jídelníček zdravější není.

V bezlepkovém sortimentu najdete potraviny nutričně vhodnější, ale i ty, které by se pravidelně v jídelníčku neměly objevovat u nikoho. Je bezlepková pizza pro běžného jedince vhodnější? Jen stěží. Nepřítomnost lepku z pizzy vhodnější potravinu neudělá. Stejný případ jsou různé dorty, sušenky a podobně.

U bezlepkového jídelníčku je také těžší vybalancovat správný poměr makro i mikronutrientů, často chybí tolik důležitá vláknina nebo minerální látky. 

Bezlepkový jídelníček je navíc často až třikrát dražší a popravdě: méně chutný. Alespoň co se pečiva týče. Lepek totiž těstu dodá charakteristickou strukturu.

O častých mýtech, které se týkají bezlepkového jídelníčku si můžete přečíst v jednom z našich článků.

4. Tmavé pečivo = vhodnější pečivo

První věc, na kterou vám při nákupu pečiva obvykle padne zrak, je jeho barva. Ta však bohužel nevypoví o jeho vhodnosti. 

Běžnou praxí totiž je, že pečivo se často dobarvuje melasou, karamelem nebo praženým ječmenem tak, aby vypadalo pro spotřebitele lákavěji a “zdravěji”.

Jak se lépe vyznat? První nápovědou je cena. Natrefili jste na celozrnně se tvářící rohlík za pět korun? Nevěřte mu ani nos mezi očima. Celozrnná mouka (jakožto vstupní surovina pro výrobu takového pečiva) je dražší než ta klasická pšeničná, a proto za celozrnné pečivo zaplatíte více.

Další možností je pečivo rozlomit a podívat se, jak vypadá uvnitř. To ale bohužel budete muset vyzkoušet až doma. Takové pečivo totiž obsahuje otruby, zrníčka či slupky. Napoví vám už jeho název: při jeho výrobě se používají celá zrna, ne jenom jeho vnitřní část.

Přidám ještě třetí tip na závěr: dobře se zorientujete podle názvu pečiva. Zde musí být uvedeno, do jaké kategorie patří: celozrnné se jednoduše bude jmenovat celozrnné a musí splňovat odpovídající legislativní požadavky. S výběrem pečiva více poradíme v tomto článku.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte