8. epizoda: Moštárna Louny

  • Za gustem

Určitě jste ho už ochutnali a po prvním doušku se ho nemohli nabažit. Mošt je tradiční český nápoj, který se v domácnostech i obchodech objevuje už dlouhé roky. V BILLE si můžete nakoupit zásoby od našeho regionálního dodavatele Moštárna Louny. A právě k němu se Lukáš Hejlík, hrdý lounský rodák, vydal v dnešním díle pořadu Za gustem Lukáše Hejlíka!

Cider, křížaly nebo třeba právě mošt. Pro Moštárnu Louny je jablko klíčovou surovinou, stejně jako další ovoce nebo zelenina. Proto volí lokální zdroje, a to především ze svého regionu. Majitel Ivan Mišík se výrobě moštu věnuje od roku 2012, ale s plodinami jako takovými pracuje už od devadesátých let. 

Okolí Českého středohoří je tradiční a úrodnou sadařskou oblastí, a to také díky sopečnému podloží, které nabízí skvělé pěstitelské podmínky. 

KVALITA NADEVŠE

Teď už ale pojďme k samotné výrobě moštu. Ovoce nebo zelenina je to jediné, co v něm najdete. Jablečný mošt se vyrábí z čerstvých jablek, která musíte nejdřív dvakrát a důkladně umýt. V pásovém lisu poté plody postupně lisují a mačkají, a to vše zastudena tak dlouho, dokud se nerozdělí v drť a šťávu. Nebojte, takzvané výlisky rozhodně nepřijdou vniveč, od moštárny je odebírají myslivci a uchovávají jako krmení pro divokou zvěř.

mostarna-2_za-gustem_zari.jpg

Vzniklá šťáva poté leží 1 den v barelech a následně je pasterizována při maximální teplotě 80 °C. Stačí už jen nalepit etiketu, zabalit, nechat zchladnout a dopravit do našich regálů BILLA regionálně.

Vybrat si můžete z různých příchutí:

  • jablko, hruška, rybíz, višeň, jahoda, rakytník

  • ale také třeba řepa, mrkev a všemožné jejich kombinace

Jak vidíte, velkovýroba moštu si umí zachovat veškeré kvality a živiny, které od tohoto nápoje očekáváte. Až tedy budete procházet uličkou s našimi regionálními výrobky, nezapomeňte se po lounském moštu podívat!

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte