Mléčné výrobky a mýty kolem nich

  • Jak na to?

Celá potravinová skupina mléčných výrobků patří mezi témata, která vzbuzují kontroverze a rozporuplné názory. Zastánci si stojí za tím, že mléčné výrobky jsou pevnou součástí našich jídelníčků a zdrojem důležitých živin. Odpůrci se nebojí mléčné výrobky označit za škodlivé. Jak je to tedy s mýty a polopravdami, se kterými se v souvislosti s mléčnými výrobky setkáte nejčastěji?

  • Mléko a mléčné výrobky zahleňují

Konzumace mléka a mléčných výrobků je na internetových diskuzích (a nejen na nich) často dávána do souvislosti s vyšším pocitem zahlenění. To pak vede k omezování mléčných výrobků, hlavně v období nemocí.

Studiemi ale tato souvislost nikdy nebyla prokázána, ačkoliv subjektivně konzumace mléka a mléčných výrobků může vést k pocitu hustějších slin nebo zvýšené potřebě častěji polykat. Podle studie z roku 1993* jsou pocity dány spíše konzistencí daného nápoje nebo potraviny a nejsou vázány pouze na kravské mléko.

  • Mléko je plné hormonů a antibiotik

Jeden by skoro nabyl dojmu, že mléko je vyloženě nebezpečným koktejlem plným antibiotik a hormonů, které negativně ovlivňují naše zdraví. Ani toto tvrzení se ale nezakládá na pravdě: ačkoliv používání antibiotik je k léčení zvířat povoleno, legislativou jsou stanoveny přísné limity pro jejich zbytková množství v mléce, ale i mase.

mlecne-myty-2_clanek_srpen.jpg

Fotografie od Mirza MustofaUnsplash

Ba co víc, pokud by byl obsah antibiotik v mléce zvýšený, nešel by dále vyrobit žádný zakysaný mléčný výrobek. Ty vznikají procesem fermentace a jsou doslova balzámem pro naše střeva a zažívání.

  • Rostlinná „mléka“ jsou vždy zdravější než mléko kravské

Pokud se podíváme na definici mléka, zjistíme, že termín „rostlinné mléko“ vlastně neexistuje. Správně bychom tedy měli říkat „rostlinný nápoj.“ Ať použijeme ten či onen název, v poslední době je jasné, že jeho obliba stoupá. Proč? Na popularitě nabývají alternativní výživové směry (jako je třeba veganství), ale přibývá i lidí, kteří mléko vyřazují z důvodu zdravotních potíží. Těmi může být intolerance laktózy nebo alergie na bílkovinu kravského mléka.

Na trhu se setkáme s různými druhy rostlinných nápojů. Liší se podle vstupní suroviny, množství přidaného cukru nebo obohacením dalšími látkami, jako je třeba vápník.

mlecne-myty-3_clanek_srpen.jpg

Fotografie od dhanya purohitUnsplash

Už jen z důvodu šíře sortimentu je těžké zaujmout stanovisko k otázce, zda jsou rostlinné nápoje lepší alternativou pro všechny bez rozdílu. Pokud nemáte žádné zdravotní potíže spojené s konzumací mléka nebo nejste vyznavači rostlinné stravy, není pro jejich konzumaci žádný důvod, leda byste si jimi chtěli zpestřit jídelníček. Po výživové stránce se totiž kravskému mléku vyrovnají jen velmi obtížně.

Dalším důvodem mohou být výše zmiňované zdravotní potíže. Při laktózové intoleranci je možné vybírat i ze sortimentu mléčných výrobků bez laktózy, u nás to jsou například produkty privátní značky FREE. Při alergii na bílkovinu kravského mléka je ale výběr omezenější a je tedy nutné sáhnout po rostlinných alternativách.

  • „Light“ mléčné výrobky jsou šizené a nekvalitní

Někteří lidé si myslí, že všechny mléčné výrobky s nižší tučností jsou pouhou náhražkou, potravinou plnou zahušťovadel, tedy automaticky špatné bez rozdílu. Vždy ale záleží na konkrétním výrobku a jeho složení. Některé „light“ výrobky mohou být vhodnější než jejich klasické alternativy. Hodí se zvlášť ve chvíli, kdy chcete zhubnout. Jedná se například o sýry typu hermelín nebo mozzarella: často totiž člověk sní celé balení a úspora tuku tak může být velká. U kterých výrobků bych naopak „light“ variantu nedoporučila? Příkladem může být například ochucený jogurt. Lépe určitě uděláte, pokud sáhnete po bílém jogurtu a přidáte do něj čerstvé ovoce.

  • Trvanlivé mléko je ředěné vodou

V oblasti tučnosti a čerstvosti mléka se můžete setkat hned s několika polopravdami a mýty. Pokud se podíváte na názvy v kategorii tučnosti mléka, setkáte se v rámci standardizované tučnosti se třemi variantami

  • odstředěné s obsahem tuku nejvýše 0,5 g / 100 ml

  • polotučné s obsahem tuku nejméně 1,5 g a nejvíce 1,8 g / 100 ml

  • plnotučné s obsahem tuku nejméně 3,5 g / 100 ml

Na začátku celého procesu zpracování mléka stojí odstředění – z mléka je odstraněn tuk. Následně se přidává zpět podle požadované tučnosti. Buďte si tedy jisti, že nic jako ředění vodou se nekoná.

mlecne-myty-4_clanek_srpen.jpg

Fotografie od Jason MurphyUnsplash

  • Plnotučné mléko je lepší zdroj vápníku

V mléčných výrobcích je vápník vázán na bílkoviny, nikoliv na tuk. Ten má s obsahem vápníku jen pramalou souvislost. Pravdou také je, že výrobky s nižší tučností obsahují více bílkovin (nejpatrnější rozdíl je u sýrů) a tedy i vápníku. 

Co si z toho všeho odnést?

Mléko a výrobky z něj jsou běžnou součástí našeho jídelníčku a pokud vám jeho konzumace nezpůsobuje žádné potíže, není důvod jej vyřazovat. Naopak, mléko je zdrojem kvalitních bílkovin, řady vitaminů a minerálních látek. Z minerálních látek je to vápník, který je navíc obsažen v dobře vstřebatelné formě. Dále stojí za zmínku obsah železa a jódu. Významný je také obsah vitaminu D a v případě zakysaných mléčných výrobků také zdraví prospěšné probiotické bakterie.

V případě mléčných výrobků s nižší tučností, které jsou označeny „light“, je potřeba číst složení a výživové hodnoty a na základě toho se rozhodnout, zda takový výrobek vyhovuje vašim preferencím a také cílům.

Ať už z různých důvodů saháte po alternativách mléka, v sortimentu BILLY si jistě vyberete. Z rostlinných nápojů můžete vybírat mezi neslazeným mandlovým, sójovým natural nebo s jemnou chutí vanilky, rýžovým nebo ovesným. Varianta nápoje rýžového a ovesného je navíc obohacena o vápník. Pokud máte problémy s laktózou, širokou paletu produktů nabízí řada FREE. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte