Masopust očima nutriční terapeutky

  • Jak na to?

O masopustu už jste nejspíš slyšeli, možná jste se i připojili do nějakého masopustního průvodu. Pro nás jsou masopustní masky a reje už jen zábavou na odpoledne, ale pro naše předky to bylo důležité období roku.

Masopustní období bylo a je časem zábavy a dobrého vydatného jídla. Není se čemu divit, když po masopustu přichází čtyřicetidenní půst, který vrcholí o Velikonocích.

Jak dlouho trvá masopust?

Masopust je křesťanský svátek, který trvá tři dny. Slaví se ve dnech, které předchází Popeleční středě. Právě tou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. A protože je datum Velikonoc pohyblivé, je pohyblivý i čas masopustu. 

Letos se masopustní neděle se slaví 19. února 2023, masopustní pondělí připadá na 20. února 2023 a masopustní úterý vychází na 21. února 2023. O den později (22. února 2023) pak následuje Popeleční středa.

Co je typické pro jednotlivé dny Masopustu?

  • Masopustní neděle je pověstná tancem a tanečními zábavami.
  • V Tučný čtvrtek začínají přípravy na ono hodování: smaží se tradiční masopustní koblihy, vaří se a peče. Často se také konaly zabijačky: mezi oblíbená jídla tedy patřila jelita, ovar, jitrnice, sulc, zabijačková polévka nebo škvarky. Mezi další tradiční jídla patřily smažené řízky, vepřová pečeně nebo vepřo knedlo zelo. Podle pověr měli lidé v tento den jíst a pít co nejvíce, aby byli celý následující rok plní síly.
  • Popeleční středa ukončuje veselí i hodování. Jak už bylo zmíněno, nastává čtyřicet dní dlouhý půst. K snídani se jedly rohlíky s mlékem nebo kávou. K obědu čočka s vejcem, pečené brambory, chléb se sýrem nebo krupicová kaše.

Recepty na tradiční masopustní koblihy nebo škvarkové šneky najdete v jednom z našich předešlých článků.

Jak jsou na tom jednotlivá jídla z pohledu výživy?

Po přečtení předchozích řádků možná máte pocit, že se nejedná zrovna o nejvhodnější pokrmy z hlediska výživy. Pravdou je, že kdybychom se výhradně takto stravovali po celý rok, nejlepší nápad to nebude.

Pokud ale Masopust slavíte, zkuste k němu přistoupit pod heslem „všeho s mírou“. Určitě by se nemělo jednat o bohapusté přejídání. Na druhou stranu by byla škoda tradiční sváteční jídla jako jsou masopustní koblihy nebo boží milosti neochutnat. Pokud máte rádi vepřové hody nebo zabijačkové speciality, klidně si je dopřejte, ale v přiměřeném množství. 

O Masopustu a masopustních pochutinách je však třeba uvažovat i v dalších kontextech. Dříve se lidé více hýbali a určitě neměli sedavé zaměstnání, jako tomu dnes je u většiny z nás. Proto si mohli dovolit jíst vydatnější a tučnější jídla. Kromě toho se takto hodovalo jen při speciálních příležitostech. Zmiňované zabijačky se v zimě pořádaly také proto, že bylo chladno a maso se nekazilo. Často se také využívalo masopustních hodů k tomu, aby se spotřebovaly zásoby a ve sklepech a spížích pak bylo místo na novou úrodu.

Naši předci také dokázali vše zužitkovat do posledního zbytku, neplýtvalo se. Maso se nakládalo nebo udilo, aby vydrželo.

Následující 40denní půst si pak nepředstavujte jako velké hladovění, lidé jedli jen tak, jak bychom se měli nyní stravovat i my – vyváženě a střídmě.

Jak na jídelníček na jaře?

„Odlehčeným” jídelníčkem po zimním období plném plesů nebo jiných společenských událostí se můžete inspirovat i v případě, že neholdujete tradicím. Ale pozor, nepředstavujte si pod tím žádné striktní detoxy nebo snad očistné kůry. Tyto postupy jsou často příliš drastické a nemají smysl. O „detoxikaci” se starají především játra, ledviny a plíce po celý rok, 24 hodin denně. 

Určitě je ale na místě využít novou sezónu ke změnám v jídelníčku.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte