9. epizoda: Levandulové údolí

  • Za gustem

Máte rádi voňavou levanduli? A věděli jste, že jednoho z největších bio producentů na světě najdete právě v Čechách? Podívejte se společně s námi do Levandulového údolí, které je plné této blahodárné rostliny. Nový díl Za gustem Lukáše Hejlíka právě začíná.

Používá se v gastronomii, domácnosti i na výrobu kosmetiky – levandule se již dlouhou dobu řadí mezi oblíbené léčivé byliny po celém světě. A oblast nedaleko vesnice Chodouň a města Zdice je jejím pěstováním vyhlášená. 

Majitelka Levandulového údolí Helena Neumannová navázala na tradici pěstování bio levandule a spolu se svým týmem z ní vyrábí spoustu zdravých výrobků. První roky práce byly sice náročné, ale po 5 letech dřiny získali potřebné certifikáty na svůj provoz. Nyní je Levandulové údolí, spolu s dalším pěstitelem z Moravy, největší bio producent levandule lékařské na světě.

levandulove-udoli-2_za-gustem_rijen.jpg

POCTIVÁ RUČNÍ PRÁCE

Oproti známým pěstitelům z jiných zemích se Helena Neumannová se svojí firmou dosti vymyká. Častěji se totiž ve světě pěstuje levandule konvenční, která je sklízená mechanicky a kvůli chemickému ošetření je vhodná spíše do kosmetiky. Tak to ale v Levandulovém údolí není – sklizeň totiž probíhá výhradně ručně (vždy se stříhá, a to nejčastěji  v červenci) a česká levandule je vhodná i do gastronomie, například na výrobu čajů nebo sirupů. Sklizené větvičky se samozřejmě nasuší do zásoby a distribuce pak probíhá během celého roku.

Kromě širokého sortimentu levandulových výrobků se můžete při návštěvě Levandulového údolí těšit i na další zážitky. Lze se objednat na aromaterapie, různé workshopy, ale zároveň se můžete s dětmi vydat na speciální stezku. 

Pokud jste si zamilovali levanduli lékařskou hned na první pohled, určitě vás potěší, že sortiment BILLA regionálně je v dané oblasti vždy dobře zásoben. Objevte kouzlo Levandulového údolí!

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte