Křehké saláty z Polabí

  • Za gustem

Pojďte s námi navštívit úrodnou oblast Polabské nížiny. Zavedeme vás na romantická pole firmy ZVO Group, kde se pěstuje ledový salát značky Česká farma.

Naši prohlídku začínáme ve Starém Vestci, kde se potkáváme s majitelem firmy ZVO Group, Milošem Špitálským. V malém městečku v okrese Nymburk se totiž nachází odbytové centrum společnosti, kam se sváží veškerá zelenina a brambory vypěstované na šesti přilehlých farmách. Odtud se pak zpracované plodiny vydávají na cestu do prodejen BILLA po celém Česku.

Firma pana Špitálského má dlouhou tradici a patří mezi první dodavatele zeleniny do BILLY. „V podstatě jsem celý život šlapal bláto,“ směje se pan Špitálský a začíná vyprávět: „s podnikáním jsem začínal před 26 lety v roce 1992. Tenkrát jsem měl 42 hektarů půdy. Postupně jsem k nejstarší farmě v Přerově nad Labem připojoval další a dnes už hospodaříme na 4 400 hektarech.“

HS2A9844.JPG

ZVO Group každý rok sklidí 18 tisíc tun brambor14 tisíc tun zeleniny. „V současné době pokrýváme zhruba 8 % trhu, což není v Česku u prvovýrobního zemědělce obvyklé. Zároveň u nás neexistuje pěstitel, který by nabízel tak širokou škálu zeleniny. Na šesti specializovaných farmách pěstujeme přibližně 20 druhů, přibližuje nám hospodaření firmy pan Špitálský.

Saláty rostou právě na nejstarší farmě z rodiny ZVO Group v nedalekém Přerově nad Labem, kam se spolu s panem Špitálským vydáváme. První hlávky tady začínají sklízet už na začátku dubna. „První saláty rostou pod netkanou textilií, která funguje jako malý skleník a udržuje sazenicím během studenějších jarních nocí optimální klima. Saláty pak rostou okolo pěti až šesti týdnů než dosáhnou odpovídající velikosti a zralosti,“ vysvětluje náš průvodce.

Sezóna ledového salátu

Sezóna trvá zhruba do poloviny října. Saláty sázejí zemědělci z Přerova nad Labem i s tím rizikem, že poslední úrodu kvůli prvním mrazům nedosklízí. „Pěstování zeleniny je velmi náročné, protože ho ovlivňuje řada faktorů, jako jsou například extrémní výkyvy teplot. Navíc nikdy dopředu nevíme, kdy přijdou první mrazy, takže sázíme, dokud nám to počasí umožňuje. Část úrody v 90 % případů zmrzne, ale stojí to za to, protože díky tomu můžeme zákazníkům nabízet čerstvé české saláty až do poslední možné chvíle,“ říká pan Špitálský.

Ledový salát tvoří asi 80 % produkce

Do BILLY dodávají hlavně ledový salát, který je u zákazníků nejoblíbenější a tvoří asi 80 % produkce. Pod hlavičkou privátní značky Česká farma pak BILLA prodává také jejich hlávkový salát, little gem nebo speciální chuťově výrazné odrůdy crispy zelený a crispy červený. Proces sklizně a logistiky je přizpůsobený tak, aby se saláty dostaly na pulty obchodů co nejrychleji. „Například dnes ráno jsme sklízeli hlávkový salát a kolem dvanácté hodiny už byl u vás ve skladu. Do BILLY se tak dostávají saláty z pole ani ne za 24 hodin,“ komentuje zemědělec.

Ledový salát se finalizuje přímo na poli. Pracovníci ZVO Group ho ručně uříznou, zabalí do sáčku, opatří štítkem a roztřídí do bedýnek podle hmotnosti. Bedýnky se pak na paletách odvezou na blízké odbytové centrum ve Starém Vestci, kde se zelenina zchladí, aby vydržela déle čerstvá, a poté se vydává na cestu do prodejen BILLA po celé České republice. Ostatní druhy salátů nemají tak pevně utaženou hlávku, a proto se mezi jednotlivé listy během zavlažování dostává hlína. Před expedicí je tedy nutné je z pole přepravit na odbytové středisko, kde je pracovníci očistí ve speciální pračce a až poté je zabalí, oštítkují, zchladí a pošlou k odběratelům. 

„Snažíme se, aby naše fungování bylo co nejvíce v souladu s vizí BILLY, která chce dlouhodobě nabízet skutečně kvalitní a čerstvé potraviny. A tomu do jisté míry přizpůsobujeme naše fungování. Všechny naše farmy se nachází do 10 kilometrů od našeho odbytového centra, aby bylo možné veškerou produkci z pole v nejkratším možném čase dopravit přímo k zákazníkům,“ uzavírá náš rozhovor pan Špitálský.

Až si tedy v BILLE budete vybírat saláty, které zařadíte do jarního jídelníčku, sáhněte po produktech značky Česká farma, za kterou stojí poctivá práce a dlouholeté zkušenosti tuzemských zemědělců.

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte