7. epizoda: Jihočeské Jerky

  • Za gustem

V obchodech jste na něj už určitě narazili. Malé balení sušeného masa, které vám dodá hromadu energie. Jihočeské Jerky jsou na trhu už několik let a vyrábějí se z kvalitního masa od tuzemských dodavatelů. V regionální nabídce BILLY nesmí chybět, a proto jsme se vydali do výrobny této známé české firmy. Další díl Za gustem Lukáše Hejlíka bude opravdu masový!

Sušení se řadí mezi nejstarší techniku uchovávání masa, ale v Čechách se začalo hojněji využívat až relativně nedávno. Jedním z prvních tuzemských výrobců se stal i Miloslav Koutník, spolu s obchodním zástupcem Pavlem Jelínkem. Inspirace přišla na cestách po západní Evropě, kde se sušené maso objevovalo v obchodech naprosto běžně.

V roce 2011 se tedy rozhodli rozšířit původní uzenářskou výrobu poblíž jihočeské Kaplice a začít s přípravou vlastních Jerky. Firma se zároveň snaží co nejvíce pracovat s tuzemskými dodavateli, ať už jde o dodávky masa, ale třeba i krabičky nutné k přepravě. 

NAPROSTO LIBOVÉ

Označení Jerky se pojí nejen s názvem, ale i s metodou, kterou je sušené maso připravováno. Výroba Jerky z Jižních Čech je inspirována výrobou kanadskou, aby se výsledný produkt odlišoval od ostatní české konkurence a jejích receptů.

jerky-2_za-gustem_zari.jpg

Úplným základem je kvalitní vstupní surovina, tedy maso (u hovězího například výhradně zadní kýta). To se nejprve opracuje, zbaví tuku a nežádoucích blan. Maso musí být zkrátka co nejlibovější. Druhým krokem je zpracování na masové pásky, které se poté rozloží na sušicí síta. No a teď přichází to nejpodstatnější – sušení. Je dvoufázové, trvá několik hodin a provádí se při 70 °C. Žádné zbytečné kroky, žádné přidávání konzervačních látek. Pouze solení, případně dochucení zvoleným kořením nebo bylinkami.

Jakmile je vše hotovo, pásky sušeného masa se zabalí do pytlíčků po 23 gramech a připraví na cestu do obchodů. Mimochodem, na výrobu 100 g poctivého Jerky je potřeba 270 g syrového masa.

Až se budete probírat nabídkou BILLA regionálně, nezapomeňte na Jihočeské Jerky. Na výběr jsou druhy jako hovězí, krůtí, vepřové, zvěřinové, ale také jeden nevšední – Jihočeské Jerky z třeboňského kapra.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte