Jak správně uvařit brambory?

  • Jak na to?

Píchnete nožem do brambor v hrnci, ale stejně si nejste jistí, jestli už je slít? Příliš tvrdé nebo naopak rozvařené? Ani jedna varianta není ideální. Máme pro vás pár tipů, jak se postarat o to, aby byly brambory vždy uvařené tak akorát.

Brambory se u nás sice začaly vařit až v druhé polovině 18. století, ale získaly si velkou oblibu a my si dnes bez nich už nedokážeme představit jídelníček. Dokonce existují i restaurace, kde se vaří pouze z brambor. A není se čemu divit, připravit z nich můžete opravdu téměř cokoliv – salát, kaši, placky, knedlíky, moučník.

Se slupkou nebo bez?

Ať už je budete vařit ve slupce nebo bez ní, vždy brambory nejprve dobře očistěte. Pokud se chystáte vařit brambory ve slupce, jemně je očistěte kartáčkem. Odstraníte tak zrnka hlíny a písku. Pokud vaříte brambory bez slupky, brambory oškrábejte škrabkou a omyjte je.

V každém případě vždy odstraňte klíčky, očka a zelené části. Obsahují totiž glykoalkaloid solanin, který se sice v bramborách přirozeně vyskytuje, ale může ve vyšších dávkách způsobit zdravotní komplikace. 

Brambory obsahují spoustu prospěšných látek, patří mezi ně například vitamín B, C nebo zinek, hořčík, železo a draslík. Aby se tyto cenné látky nezničily nebo nevyplavily do vody, slupku odstraňujte spíš u starších brambor a krájejte brambory před vařením na větší kusy.

Do horké nebo do studené vody?

Je důležité se rozhodnout, jestli brambory ponoříte do studené nebo horké vody. Většinou se říká, že se dávají brambory do studené vody a přikryjí se pokličkou. Ale šéfkuchaři doporučují následující postup:

  1. Brambory dávejte do již horké vody (ideálně tak, aby byly vršky brambor pod vodou). Díky tomu se zkrátí doba vaření a brambory si zachovají více prospěšných látek a chuti. 
  2. Do hrnce přidejte špetku kmínu a 10 g soli na 1 kg brambor. Takové množství by mělo zajistit dokonalou chuť.
  3. Brambory krátce povařte pod pokličkou na vyšší teplotu a poté oheň stáhněte a nechte mírně probublávat.

Jak dlouho brambory vařit?

Důležité je také ohlídat dobu, po kterou brambory vaříte. Průměrná doba vaření brambor se pohybuje zhruba od 15 do 35 minut. Přesná doba vaření brambor se odvíjí od konkrétního varného typu brambor a velikosti kousků, na které brambory rozkrájíte.

Brambory varného typu A jsou po uvaření tuhé a pevné, nerozváří se a jsou slabě moučnaté. Obvykle jsou menší a vaří se ve slupce. Někdy se jim také říká salátové, protože se hodí do přípravy salátů. Brambory s označením B jsou polopevné a mírně moučnaté, proto se při vaření mírně rozsypávají. Jsou proto ideální jako příloha a můžete je orestovat. Třetím typem jsou brambory určené pro přípravu kaší. Z brambor typu C také připravíte skvělé bramborové těsto na knedlíky, placky či koláče, obsahují totiž nejvíce škrobu a při vaření se rozsypávají.

Brambory vždy krájejte na stejně velké kusy, aby se vařily rovnoměrně a byly hotové ve stejný čas. Pokud vaříte brambory vcelku, vybírejte podobně velké kusy.

Jak poznáte, že jsou brambory hotové?

Už naše babičky nás učily, že brambory se zkouší propíchnutí nožem. Pokud nůž bramborou hladce projede, je hotovo. Jenomže pokud bude brambora už uvařená, mohla by se vám rozpadnout. Proto je lepší použít vidličku nebo jehlici na špízy a jemně na bramboru zatlačit.

Jakmile zjistíte, že jsou brambory uvařené, neotálejte s jejich slitím. Čím déle je necháte ve vodě, tím více vitamínů rozpustných ve vodě se zničí. Už slité brambory nikdy nenechávejte v hrnci přikryté pokličkou, zlojovatěly by a už byste si na nich tolik nepochutnali.

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte