Jak skladovat jablka?

  • Jak na to?

Ať už si načešete vlastní jablka na zahradě, nebo si nakoupíte oblíbená jablka od českých pěstitelů z České farmy, je potřeba je někde skladovat. A co si budeme povídat, často se stane, že se zkazí dřív, než je stihnete zpracovat. Pojďte se s námi podívat na způsoby, jak krátkodobě i dlouhodobě skladovat jablka, a to i bez sklepa. Díky našim tipům si budete moci dopřávat skvělá jablka po celou zimu.

Čerstvá a šťavnatá jablka doslova vybízí k přípravě koláčů, štrůdlů, jablečných pyré a dalších jablečných dobrot. Jenomže, kdo by chtěl jíst jablka měsíc v kuse. Abyste si je však mohli dopřát později, je potřeba jablka uchovat. Dobrá zpráva je, jablka jsou jedním z nejlepších skladovacích druhů ovoce. Ve správných podmínkách, které si můžete vytvořit, i když nemáte sklep, vám jablka vydrží celý podzim a možná i zimu.

Nejlepší podmínky pro skladování jablek?

Jablka mají ráda studené prostory s poměrně vysokou vlhkostí. Nejdéle vám vydrží při skladování při teplotě blížící se k 0 °C a 90% vlhkosti. Ideální je tmavé místo. To jsou sice nejlepší podmínky, ale i přes to, že je nemůžete zajistit, vydrží vám jablka klidně i několik měsíců.

Kde je nejlepší skladovat jablka?

Pokud máte jen pár jablek, která byste chtěli uchovat křupavá a čerstvá, než se nedostanete k jejich konzumaci, dejte je do spodní zásuvky vaší lednice. Pokud máte doma sucho, je dobré jablka každých pár dní lehce zamlžit rozprašovačem. Jablka urychlují zrání dalších produktů, proto je potřeba je od nich oddělit, aby se vám potraviny nezkazily.

V ledničce vám jablka vydrží dlouho, ale pokud jich chcete skladovat větší množství, není to zrovna ideální místo. Pokud tedy nemáte zahradu a temný podzemní sklep, musíte najít jiné možnosti – nevytápěný sklep, garáž, uzavřená veranda, chladná místnost nebo šatna.

Jaká jablka jsou nejlepší na skladování?

Na skladování jsou nejlepší pevná a nakyslá jablka se silnou slupkou. Perfektně se skladují odrůdy jablek Fuji, Granny Smith, Braeburn, Crispin, Gold Rush, Pink Lady, Rome, Winesap nebo Jonathan.

Při výběru jablek ke skladování dbejte, aby byla neposkvrněná, nepomačkaná. Pohmožděná nebo nakrájená jablka se velmi rychle zkazí a mohou snadno zničit všechna. Dobře se skladují jablka se stopkou, která se lépe uchovávají.

Pro dlouhodobé skladování je důležité, aby se jablka navzájem nedotýkala. Každé jablko jednotlivě zabalte do novin nebo jiného papíru. Použít můžete i papírové sáčky od pečiva, řeznický papír a papírové utěrky. Můžete také vynechat balení jablek a místo toho jablka uložit do krabice nebo přepravky čistou slámou, pilinami nebo dokonce čistým vlhkým pískem. 

Aby bylo vaše skladování úspěšné je také potřeba mít na paměti, že by jablka na skladování měla být co nejčerstvější. Ideálně to jsou jablka čerstvě sklizená, u jablek nakoupených v obchodě je potřeba hlídat si, jak dlouho byla skladována. Pro uskladnění však klidně můžete používat jablka od českých pěstitelů, která se do obchodů dostávají bezprostředně po sklizni. Najdete je v obchodech pod značkou Česká farma.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte