5 způsobů, jak skládat sladké i slané palačinky

  • Jak na to?

Patříte mezi milovníky palačinek? Ano, mohou být pravou kalorickou bombou, ale zároveň i velmi chutným obědem. Jestli z nich bude sladký dezert, svačina nebo lahodná slaná večeře, záleží jen na tom, čím je naplníte. Aby vám z nich náplň už nikdy nevypadla nebo nevytekla, je potřeba je správně složit. My pro vás máme hned 5 způsobů, jak je složit, podle toho, čím je plníte.

Co se hodí vědět na úvod

  1. Vejce a mléko musí mít pokojovou teplotu.
  2. Těsto na palačinky nechte před smažením odležet minimálně 30 minut.
  3. Jednotlivé palačinky dělejte opravdu velmi tenké.
  4. Smažte ideálně na nerezové pánvi.

 

Jak smotat palačinky?

RULIČKA 

Nejjednodušší způsob, jak složit palačinku – nakonec stačí jen zasypat moučkovým cukrem.

ZÁVITEK 

Vhodný způsob zabalení palačinky pro tekutější náplně (ovocný rozvar, řídká marmeláda, jogurt, sýrová omáčka, …).

TROJÚHELNÍK 

Tradiční způsob skládání palačinek, který se často používá u receptu na francouzské Crêpes Suzette.

OBÁLKA 

Ideální způsob skládání palačinek na slané směsi s masem nebo zeleninou.

VĚJÍŘ 

Perfektní a velmi efektní způsob složení palačinek s džemem, krémem a čerstvým ovocem.

 Palacinky_Gusto_Academy.jpg

Základní recept na sladké palačinky

Suroviny (15 ks)

  • čerstvá vejce 4 ks
  • hladká mouka 400 g
  • vanilkový cukr 1 ks (nebo 20 g cukru se špetkou vanilky)
  • mléko (může být i kokosové, mandlové) 1 l
  • slunečnicový olej 200 ml
  • prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • špetka soli
  • náplň dle chuti

 Postup

  1. Vejce a mléko vyndáme z lednice cca 30 minut před přípravou těsta.
  2. Prosejeme hladkou mouku přes jemné síto (netvoří se pak hrudky).
  3. Vejce, mléko a mouku smícháme dohromady, přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr (u slaných palačinek vynecháme) a špetku soli. Vymícháme hladké, tekuté těsto.
  4. Na rozpálené pánvi smažíme palačinky.
  5. Hotové palačinky naplníme připravenou náplní a smotáme.

GUSTO TIP:

SLUNEČNICOVÝ OLEJ NA ROZPÁLENÉ PÁNVI NECHTE LEHCE VYPÁLIT, POZNÁTE TO PODLE TOHO, ŽE SE ZAČNE Z PÁNVE KOUŘIT. ZBYTEK OLEJE VYTŘETE PAPÍROVOU UTĚRKOU. NA PÁNVI SE VYTVOŘÍ NEPŘILNAVÁ VRSTVA.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte