Jak sušit rajčata v troubě?

  • Jak na to?

V létě máme kolem sebe čerstvé zeleniny více než dost. Pokud máte zahrádku, pak nám jistě dáte za pravdu, že každý den sklízíte spoustu skvělé zeleniny a ovoce. Radost z bohaté sklizně pak ale často vystřídá panika, když přijde řada na zpracování a uchování.

Velmi často se stává, že úroda dozraje najednou a je pak potřeba rychle vymyslet, jak se zralými plody nakládat. My pro vás tentokrát máme tip, jak připravit sušená rajčata přímo u vás doma.

Jaký druh rajčat je na sušení nejlepší?

Ideální jsou na sušení cherry rajčata nebo hroznová rajčata, protože příprava vyžaduje nejméně práce. Perfektní jsou rajčata z České farmy, která se dostanou do obchodu prakticky ze dne na den, bez zbytečných oklik. Kromě toho, že jsou čerstvá, jsou také přirozeně sladká, což z nich po usušení dělá skvělou sladkou i slanou svačinu.

Na sušení je nejlepší vybírat rajčata s menšími semeny a menším obsahem vody, ty totiž nemusíte zbavovat semínek. U větších a šťavnatějších rajčat je třeba semínka odstranit.

Jak sušit rajčata v troubě?

  1. Ideální je sušit rajčata uzrálá venku a v sezóně, kdy opravdu dozrávají. V o chode proto raději sáhněte po rajčatech od místních farmářů, v BILLE je poznáte podle labelu Česká farma. Taková rajčata totiž mají nejplnější chuť, a u sušení platí tu, že čím lépe rajče chutná, tím lépe bude chutnat sušené.
  2. Vybírejte pevná rajčata, měkká obsahují více vody a sušší se déle.
  3. Pokud používáte větší rajčata, ujistěte se, že je nakrájíte rovnoměrně a na tenké plátky (u silných kusů trvá sušení déle).
  4. Rajčata okořeňte podle chuti, můžete vyzkoušet i několik variant. Ty však sušte odděleně a odděleně je i skladujte. Vyzkoušejte sušení pouze s olivovým olejem, solí a pepřem a k další várce zkuste přidat bylinky, jako je bazalka nebo oregano.
  5. Sušené ovoce a zeleninu je možné skladovat při pokojové teplotě. Pokud však nejsou úplně vysušené, mohou se zkazit. Když je uložíte do lednice nebo mrazáku, vydrží déle.

Jak používat sušená rajčata?

Sušená rajčata jsou opravdu univerzální ingredience, proto je můžete použít na tisíce způsobů. Přidávat je můžete do omáček, k těstovinám, do závinů, sendvičů, do salátů, na pizzu i do quiche. Připravit z nich můžete pesto nebo je přidat do pomazánek. Použít je můžete zkrátka všude, kde byste použili čerstvé rajče.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte