Dýně: osvědčené tipy, jak na ni a co z ní vykouzlit!

  • Jak na to?

Podzim není jen o sychravém počasí a náladách pod psa. Všimli jste si někdy, kolik barev s sebou přináší? Většina z nás si podzimní čas spojuje s oranžovým zázrakem – dýní. Krásně vypadá, skvěle chutná a ještě nám dává prostor pro zábavu a kreativitu. Skvělá kombinace, nemyslíte? Nenechte si ujít dnešní „dýňový“ článek a pojďte se inspirovat.

Velký svět dýní

Patří do čeledi tykvovitých a na světě existuje nespočet druhů. Dříve se dýně řadila mezi přehlíženou zeleninu, ale pak jsme objevili její kouzlo a nyní ji využíváme za účelem konzumace i dekorace. Nesmíme opomenout fakt, že veškeré dýně jsou jedlé! Víte, na které druhy můžete v našich končinách narazit? Asi nejznámější je dýně Hokkaido nebo máslová či muškátová dýně, které mají oproti ostatním výraznější chuť. Špagetová dýně je skvělou alternativou klasických špaget, dýně Chioggia je zase známá svou netradiční strukturou, sladkou chutí a její odrůda pochází z Itálie. Setkat se ale můžete také s dýní žaludovou, která má menší plody připomínající žalud a příjemnou oříškovou chuť.

dyne3_jak-na-to_rijen.jpg

Photo by Mae Mu on Unsplash 

Pryč se slupkou

Rádi byste dýni vyzkoušeli, ale nevíte, jak na ni? Můžeme vás ubezpečit, že v tom není žádná věda. Loupání dýně si žádá jen ostrý nožík a šikovné ruce, protože slupka je přece jen tvrdší. Jak na to? Ukrojte vršek se stopkou, oloupejte slupku a dýni rozkrojte napůl. Uvnitř vás čeká nejen dužina, ale i semínka, která lžící snadno vydlabete. Dužinu stačí nakrájet na kousky a připravit podle receptu. 

Zajímavost! Dýně Hokkaido je jediná dýně, která se nemusí loupat. Po tepelné úpravě její slupka totiž krásně změkne.

Zázračná semínka

Víte, že můžete zužitkovat skoro celou dýni? Ani zbylá semínka určitě nevyhazujte! Nejenže jsou ideální pro zdravé mlsání, ale díky jejich výtečné chuti je lze přidat do mnoha receptů, a to většinou v sušené nebo pražené podobě. Můžete je použít do různých slaných a sladkých receptů, na pečivo nebo usušit a mít zásoby na celý rok.

dyne2_jak-na-to_rijen.jpg

Photo by Shaun Holloway on Unsplash

Pokud se chystáte semínka usušit, nejprve je dobře očistěte a zbavte dužiny. Poté je rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180–200 °C. Občas s nimi zatřeste, aby se rovnoměrně usušila. Jakmile jsou hotová, nechte je vychladnout a dejte do uzavíratelné nádoby. V případě pražení stačí přidat na pečicí papír trochu oleje či másla a pražit po dobu 30 minut dozlatova.

Pokud jste duší pěstitelé, neváhejte si je také zasadit. Pěstování není nikterak těžké a při správném postupu na vás čeká hojná úroda. Ti kreativnější z vás mohou ze semínek vyrobit ozdoby v rustikálním stylu a vyzdobit věnec na dveře nebo dekoraci do vázy.

Dýňová dobrota

Dýňových receptů existuje nespočet. My jsme pro vás vybrali jeden, velice chutný a jednoduchý. Vyzkoušíte ho s námi? Tak klikněte na fotku naší plněné dýně

plnena-dyne_rijen_BILLA.jpg

Pro milovníky latté

Máte rádi netradiční chutě? V tom případě musíte vyzkoušet dýňový sirup. Čeká vás nevídané spojení kávy, dýně a koření. Věříme, že si dýňové domácí latté zamilujete. Dýni stačí nejprve upéct doměkka a rozmixovat. Poté povařte vodu s cukrem a kořením (zde se fantazii meze nekladou). Vše pak stačí spojit dohromady a propasírovat. Mňam!

Halloween volá

Co si budeme povídat, dýně máme povětšinou spojené s dekorací a Halloweenem. Lze je umístit před dveře, do květináče nebo za okno a vše okolo rázem získá ten správný podzimní nádech. Pokud oplýváte trochou zručnosti, můžete dýni vydlabat, vyřezat a vložit do ní svíčku. Parádu vám tak bude dělat i po večerech. 

dyne4_jak-na-to_rijen.jpg

Photo by Bekir Dönmez on Unsplash

Title photo by Ira Mint on Unsplash

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte