11. epizoda: Cyrilovy brambůrky

  • Za gustem

Rodinná firma, která má letitou historii a stále si drží svou skvělou kvalitu. Další zastávka na našich cestách za lokálními dodavateli nás dovedla do Zlínského kraje. Máme tu novou epizodu Za gustem Lukáše Hejlíka, která bude jen a jen o bramborách.

Už je to více než 20 let, co začal Tomáš Krajči budovat svou vlastní firmu, která mimo jiné prodává právě Cyrilovy brambůrky. S celou rodinou spustili v roce 1995 malovýrobu ve své vlastní garáži a postupně pracovali na svém zdokonalení. Dnes mají dvě výrobní haly ve Slavičíně a stále plánují rozšiřovat své kapacity. Moderní doba si totiž žádá určitou automatizaci, aby dával celý proces výroby smysl. Na druhou stranu stále myslí na to, že kvalita, čerstvost a poctivost jsou pro ně klíčové hodnoty. Ruční práce tedy i nadále zůstává.

RUČNÍ PRÁCE MODERNĚ

Teď už ale k samotnému procesu. Ve výrobnách Krajči mají kapacitu skladu dimenzovanou na šestnáct kamionů plných brambor. Denně pak přijíždí jeden kamion, který může dané množství postupně naplnit. Po pásech jsou brambory přepravovány do kontejnerů a následně se propracují až k výrobě. Ta se skládá z několika kroků – v „bramborárně“ projdou inspekčním pásem a poté si poleží ve vodě. Dále přichází na řadu vážení, plátkování, omývání, sušení a ve finále to nejdůležitější, smažení. Konkrétně na českém řepkovém oleji. Hotové plátky brambůrků samozřejmě procházejí poctivou kontrolou, aby se do balení nedostaly nějaké nevhodné kousky.

cyrilovy-bramburky-2_za-gustem_listopad.jpg

Cyrilovy brambůrky si můžete dopřát i různě ochucené, jako například česnekové, hořčicové, křenové nebo octové. Nechybí ale ani klasika v podobě solené varianty. Ochucené brambůrky jsou pak postupně baleny do krabic a připraveny k exportu. Zajímavé je, že aby byla zachována co největší čerstvost, vyrábějí v Krajči veškeré zásoby až přímo na objednávku. Průměrně pak připraví asi 60 tisíc sáčků s brambůrky denně, které jsou co nejdříve odeslány dál.  

A teď taková malá zajímavost na závěr. Říkáte si, proč se vlastně tyto brambůrky jmenují Cyrilovy, když majitelem je Tomáš? Je to jednoduché. Jméno Cyril bylo pro oblast okolo Slavičína vcelku typické. Firma Krajči se chtěla této tradice držet, a proto vznikly Cyrilovy brambůrky. Hledejte je v naší nabídce BILLA regionálně!

P. S. Chcete vědět, jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy? Pak stačí dokoukat naše video až do konce.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte