13. epizoda: Biopekárna Zemanka

  • Za gustem

Pořad Za gustem Lukáše Hejlíka jde do finále! Poslední epizoda bude plná mouky, hnětení a pečení, vypravili jsme se totiž ke známému výrobci sušenek a krekrů v bio kvalitě. Vítejte v Biopekárně Zemanka!

Jan Zeman, majitel této pekárny, začal s produkcí sortimentu v bio kvalitě už v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan. Ve stejné lokalitě i dnes vyrábí sladké sušenky a slané krekry různých příchutí, které jsou jako stvořené pro výlety nebo večerní mlsání k televizi. 

Veškeré vstupní suroviny jsou z ekologického zemědělství – nenajdete mezi nimi žádný bílý rafinovaný cukr, ale ani umělé ztužené tuky nebo chemické konzervanty. 

biopekarna-2_za-gustem_prosinec.jpg

MILOVANÉ ČOKO-KOKOSKY

V nabídce této biopekárny najdete výrobky především z celozrnné mouky, ať už je špaldová či pšeničná. Dále můžete ochutnat sušenky či krekry z pohankové, kukuřičné nebo rýžové mouky, tedy i sortiment naprosto bez lepku. Ze sladidel používají třtinový cukr s melasou, javorový a rýžový sirup nebo med.

Samotná výroba má své specifické postupy. Třeba takové čoko-kokosky: nejprve je třeba navážit jednotlivé ingredience. Ty se pak postupně vyšlehávají do tuhé hmoty, která následně projde speciálním přístrojem na tvorbu hrudek nebo kuliček. Přitom dříve se vše dělalo ručně naběračkou na zmrzlinu, což musela být opravdu fuška! Po upečení v troubě se čoko-kokosky nechají vychladnout a sesypou se do beden. Následně přichází na řadu balení do pytlíčků a expedice do obchodů či k zákazníkům.

Hledáte vhodnou chuťovku nejen k televizi nebo na oslavu? Pak jsou výrobky z Biopekárny Zemanka přesně to pravé. Náš výběr najdete v regálech BILLA regionálně.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte